8 perkara anda perlu tahu mengenai iPhone X

SEMPENA ulang tahun ke-10 iPhone, syarikat teknologi terkemuka Apple Inc memperkenalkan telefon pintar yang dikatakan bakal membawa revolusi tersendiri dalam industri ini, iaitu iPhone X.

Apple sebelum ini pernah mengumumkan mereka mahu memperkenalkan sebuah iPhone yang mempunyai rekaan skrin menyeluruh supaya ia menjadi sebuah peranti yang memberi respon setiap sentuhan, suara dan imbasan pandangan pengguna.

Impian Apple itu kini direalisasikan melalui iPhone X. Berikut adalah lapan perkara yang anda perlu tahu mengenai iPhone X.

1. Skrin menyeluruh

Dengan bingkai yang sangat nipis, iPhone X dilengkapi dengan rekaan skrin menyeluruh yang bersaiz 5.8 inci yang kalis air dan habuk.

Rekaan skrin menyeluruh yang kalis air dan habuk iPhone X
Rekaan skrin menyeluruh yang kalis air dan habuk iPhone X

2. Paparan Super Retina
Selain buat pertama kalinya menggunakan paparan teknologi OLED, iPhone X turut menawarkan paparan Super Retina dengan kadar ketumpatan 458PPI.

3. Tiada lagi butang Home

Butang home pada iPhone X ini bakal digantikan dengan sokongan imbasan muka yang dinamakan sebagai Face ID.

Face ID iPhone X
Face ID iPhone X

4. Animoji – Revolusi Emoji baharu
Animoji merupakan emoji beranimasi berdasarkan ekspresi wajah dan boleh digunakan melalui iMessage.

Animoji iPhone X
Animoji iPhone X

5. Kamera hadapan True Depth

Apple memperbaharui teknologi kamera hadapan iPhone, dengan memperkenalkan kamera True Depth, yang mempunyai ciri-ciri imbasan 3D. Ia turut menyokong mod gambar Potrait di bahagian kamera hadapan.

6. Pengecasan tanpa wayar

iPhone X akan menggunakan sistem pengecasan tanpa wayar universal yang dinamakan Qi, yang telah digunakan di beberapa kafe dan lapangan terbang di serata dunia.

Pengecasan tanpa wayar iPhone X
Pengecasan tanpa wayar iPhone X

7. Potrait Lighting

Walaupun dalam versi beta, ciri baharu kamera iPhone X iaitu Potrait Lighting mampu memberi sebab kepada mereka yang suka menangkap gambar untuk bagi memiliki telefon pintar ini. Ciri ini membolehkan pengguna untuk menyunting pengcahayaan sesebuah gambar yang diambil melalui mod Potrait.

iPhone X turut mengekalkan ciri dwi-kamera belakang dengan 12-megapiksel. Ia menggabungkan lensa telefoto (ƒ/2.8) dan lensa sudut-lebar (ƒ/1.8) dengan penstabilan imej optikal (OIS).

Potrait Lighting iPhone X
Potrait Lighting iPhone X

8. A11 Bionic

iPhone X dijana dengan cip pemprosesan yang baharu yang dikenali sebagai A11 Bionic. Apple mendakwa ini adalah cip pemprosesan yang paling canggih dan berkuasa tinggi bagi telefon pintar dengan teknologi neural.

Apple akan mula menerima tempahan awal bagi iPhone X mulai 27 Oktober depan dan akan dilancarkan pada 3 November nanti dengan harga kira-kira RM4,200 (USD $999) dengan variasi storan 64GB dan 256GB.

Sumber Astro Awani dan Apple

Admin

Bekerja sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *