Palestin Negara Berdaulat

Negara Palestin (Bahasa Arab: , Dawlat filastin), atau hanya Palestin (filastin) ialah sebuah negara di Timur Tengah di antara Laut Tengah dan Sungai Jordan. Status politiknya masih dalam perdebatan. Sebahagian besar negara di dunia termasuk negara-negara anggota OICLiga ArabNAM, dan ASEAN telah mengakui kewujudan Negara Palestin. Wilayah Palestin saat ini terbahagi kepada dua entiti politik, iaitu Wilayah Pendudukan Israel dan Pihak Berkuasa PalestinDeklarasi Kemerdekaan Palestin dinyatakan pada 15 November 1988 di Algiers oleh Dewan Negara (PNC) Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).[4][5].

Sidang Kemuncak Liga Arab 1974 menunjuk PLO sebagai “wakil sah tunggal rakyat Palestin dan menegaskan kembali hak mereka untuk mendirikan negara merdeka yang mendesak.” PLO telah mempunyai status pemerhati di Pertubuhan Bangsa-Bangsa (PBB) sebagai “entiti non-negara” sejak 22 November 1974, yang memberikan hak untuk bercakap di Perhimpunan umum PBB tetapi tidak mempunyai hak suara. Selepas Deklarasi Kemerdekaan, Majelis Umum PBB secara rasmi “mengakui” proklamasi dan memilih untuk menggunakan sebutan “Palestin” bukan “Organisasi Pembebasan Palestin” ketika merujuk pada pemerhati kekal Palestin. Dalam keputusan ini, PLO tidak mengambil bahagian di PBB dalam kapasitinya sebagai pemerintah Negara Palestin. Sejak tahun 1998, PLO diatur untuk duduk di Majelis Umum PBB segera setelah negara non-ahli dan sebelum semua pemerhati lain.

Pada tahun 1993, dalam Persetujuan OsloIsrael mengakui pasukan perundingan PLO sebagai “mewakili rakyat Palestin”, dengan ganjaran PLO mengakui hak Israel untuk wujud dalam damai, penerimaan resolusi Majlis Keselamatan PBB 242 dan 338, dan keengganan terhadap “kekerasan dan keganasan”. Sementara Israel menduduki wilayah Palestin, sebagai hasil dari Perjanjian Oslo, PLO mendirikan sebuah badan pentadbiran sementara: Pihak Berkuasa Palestin (PNA atau PA), yang mempunyai beberapa fungsi pemerintahan di bahagian Tebing Barat dan Jalur Gaza . Pengambilalihan Semenanjung Gaza oleh Hamas membahagikan wilayah Palestin secara politik, dengan Fatah yang dipimpin oleh Mahmoud Abbas menguasai Tebing Barat dan diakui secara antarabangsa sebagai Pihak Berkuasa Palestin rasmi, sementara Hamas telah menjamin kekuasaannya atas Jalur Gaza . Pada bulan April 2011, kedua-dua pihak telah menandatangani perjanjian perdamaian, tetapi pelaksanaannya masih terbengkalai.   Hingga 18 Januari 2012, 129 (66.8%) daripada 193 negara anggota PBB telah mengakui Negara Palestin. Banyak negara yang tidak mengakui Negara Palestin tetap mengakui PLO sebagai “wakil rakyat Palestin”. Selain itu, jawatankuasa eksekutif PLO diberi kuasa oleh PNC untuk melakukan fungsi kerajaan Negara Palestin.

Sumber wikipedia

Admin

Bekerja sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *